Actueel
Nu Gelezen
Wanneer gaat de overheid de ZZP’er in bescherming nemen?
0

Wanneer gaat de overheid de ZZP’er in bescherming nemen?

door André Kager5 februari 2014

Vandaag in de telegraaf “60% van de ZZP’ers verdient onvoldoende om kostendragend te werken”. Veel ZZP’ers werken onder de kostprijs en teren zelfs in op reserves. Niet alleen dat maar daarnaast hebben ze onvoldoende inkomsten om belangrijke zaken als pensioen en verzekeringen te regelen. Opnieuw wordt door onderzoek aangetoond dat ZZP’ers de nieuwe armen zijn.

Dat is dan ook precies waarom ik het zo ongelooflijk vind dat een bestaan als ZZP’er nog altijd zoveel mensen trekt. Maar dat is nog tot daar aan toe, als het een keuze is, prima. Tegenwoordig echter zie je ook veel meer mensen die bijna gedwongen of noodgedwongen overgaan tot een werkzaam bestaan als ZZP’er. Als er geen kansen meer op de arbeidsmarkt zijn en organisaties in je beroepsgroep nemen alleen ZZP’ers aan moet je toch iets. Maar om dan te kiezen voor een bestaan dat erg onzeker is terwijl de enige zekerheid die je op voorhand hebt is dat je niet de benodigde uurprijs kunt berekenen komt op mij onverstandig over.

Een ZZP’er is een ondernemer. Als ondernemer neem je risico, dit ondernemersrisico werd vroeger ook daadwerkelijk beloond. In de huidige tijd echter waar veel ZZP’ers niet meer weten wanneer ze voor het laatst een marktconforme prijs hebben berekend wordt men gestraft voor het risico dat men neemt. Veel ZZP’ers zijn beter af als werknemer, niet alleen omdat ze niet rendabel kunnen werken maar ook omdat niet iedereen ondernemer is.

Waarom grijpt onze overheid niet in?
Mij persoonlijk is het een doorn in het oog dat mensen noodgedwongen overgaan tot een bestaan waarvoor ze anders nooit gekozen hadden. Door alle flexibele arbeidsconstructies en de vele tijdelijke contracten zien velen geen andere mogelijkheid dan zelf het heft in handen nemen. De huidige regelgeving en tendens binnen veel bedrijven heeft van de werknemer een inwisselbaar tijdelijk object gemaakt. Waar vroeger mensen lange tijd bij één werkgever bleven koos men er in de jaren negentig en daarna voor vaker van baan te wisselen. Dat was een keuze die ook lang niet altijd goed was maar nu is het enorm doorgeschoten. Doordat werknemers nauwelijks nog loyaal waren aan werkgevers zijn de werkgevers dat nu inmiddels ook niet meer naar werknemers.

De overheid moet hier echt ingrijpen en komen met betere regelgeving om werknemers en ZZP’ers te beschermen. Zodat mensen die beter af zijn als werknemer omdat ze zich daar gewoonweg prettiger bij voelen weer gewoon werknemer kunnen zijn. En ZZP’ers met een echte ondernemende geest weer kunnen ondernemen en waarde kunnen toevoegen voor organisaties, simpelweg omdat ze echt net iets anders kunnen of net wat langer doorwerken. De flexibiliteit in de arbeidsmarkt is volgens mij volledig opgerekt en aan zijn eind, de overheid moet daarop inspringen met gepaste regelgeving.

Wat is uw reactie?
mmm Liefde
0%
Interessant
0%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Geluk
0%
Proost!
0%
Blij
0%
Cool!
0%
Agressie
0%
Lachen
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Halo
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

acht − 2 =